Recepty/ MasterChef Česko👩‍🍳

Tortilla de patatas

Čínský slepičí salát

Potřebujete: na vývar – slepici /1000 g/, vodu 5 l, sůl, pepř, cibuli. Na salát sójovou omáčku slanou 50 g, sójovou omáčku sladkou 50 g, rybí omáčku 50 g, zázvor 30 g, česnek 4 stroužky, škrob 1 plž, vývar slepičí 200 ml, jarní cibulku 2 ks, mrkev 3 kusy, červené zelí 300 g, bílé zelí 300g. Postup: opečte rozkrojenou cibuli do černa, slepici zalijte studenou vodou, přidejte cibuli, alespoň 10 kuliček pepře, bobkový list a nové koření, osolte a přiveďte k varu. Za vařící vodu sejměte pěnu a čistý vývar nechte perlit alespoň tři hodiny. V mezičase si nakrájejte cibulku,…

Francouzská cibulačka

Potřebujete: na 3 l polévky – 1 kg cibule 1:1, červené : žluté, vrchovatou lžíci ghí, bílé víno suché 200 ml (ve videu jsem použila Tramín červený), snítku rozmarýnu, tymián sušený 1 člž, sůl, pepř, 3 l zeleninového vývaru nebo 100 ml demi glace naředit vodou do tří litrů. Někdy dochucuji balzamikovou redukcí i s příchutí lanýžů. Francouzský aromatický sýr, my jsme měli dánský Esrom. Postup najdete ve videu.

Kachní prso s medem, zelí a lokše

Kachní prso s medem Kachní prso, lžíci medu, Svatomartinské červené víno, sůl, pepř a čerstvý rozmarýn. Prso důkladně očistím, na kůži nařežu na mřížky, pořádně prosolím, lehce opepřím a pomažu medem. Pokladu rozmarýnem a naložím aspoň na hoďku až dvě do silného červeného vína. Odstraním rozmarýn, položím na studenou pánev kůží dolů a zatáhnu, to samé opakuji i na druhé straně prsíčka. Předehřeji troubu na 190 stupňů a dotáhnu 12 minut. Před servisem nechám 10 minut odpočinout na prkýnku, pokud pouští krev, osuším. Krve je jen trošinku, když je maso dobře zatažené na pánvi. Konfitované zelí Červené zelí, sádlo, badyán,…

Základní škola vaření Sushi

Potřebujete: japonskou kulatou rýži 500 g, vodu 1000 ml, sůl 1 člž, rýžový ocet 100 ml, wasabi, 8 plátků mořských řas Nori, porci lososa, porci tuňáky, 2 vece, ½ okurky a střední avokádo. Rohož na rolování sushi, nakládaný zázvor a japonskou sójovou omáčku. Postup: rýži perfektně propláchněte pod tekoucí vodou v cedníku. Vypadá to tak, že z rýže pouští čirá voda, nikoliv bílá či kalná. Vložte do hrnce, přidejte vodu, osolte přiveďte k varu. Poté stáhněte a nechte na mírném ohni dojít. Po uvaření dochuťte rýži octem a dejte vychladit. V mezičase, kdy se vaří rýže, očistěte ryby a nakrájejte…

Bisque

Potřebujete: Na tři porce skelet lososa 1 balení (Boxxi), 3alotku 2 ks, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), pór ½, řapíkatý celer 2 stonky, 250 g, bílé víno 100 ml, drcená rajčata 100 ml, limetu ½, habaňeros papričku kousek velikosti hrášku, koření – estragon 1 člž, bobkový list 2ks. Sůl, pepř podle libosti, zeleninový vývar 400 ml a voda cca 2,5 l, olivový olej na základ, asi 3 plž. Jak vložku doporučuji velké krevety, které pouze spaříte vodou a poté vložíte na minutu do horké polévky.   Postup: Do hrnce vložte omytý skelet lososa, zalijete studenou vodou, osolíte, přidáte bobkáč a…

Bulky na hamburgery a hamburger

Potřebujete: 350 g hladké mouky, 225 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 20 g cukru krupice, 8 g soli, 1 vejce pokojové teploty, 1 žloutek pokojové teploty, 50 g másla pokojové teploty, 1 lžička oliváče Na potření: 1 vejce (nebo bílek z vejce, ze kterého jste oddělili žloutek do těsta), lžička sezamových semínek Postup: Nejdřív zapracujte na Tang zhongu (tangžongu). Do rendlíku navažte 20 g mouky a zalijte 100 ml mléka. Promíchejte francouzskou metličkou a zahřívejte na plotýnce rozehřáté na střední výkon. Směs začne houstnout, proto stále míchejte, má tendence tvořit hrudky. Musíte docela máknout metličkou. Jakmile je hmota tuhá,…

Bazalkové pesto_domácí pasta

Bazalkové pesto Potřebujete: bazalku 2 šálky (listy i stonky), parmazán 1/2 šálku, extra panenský oliváč 1/2 šálku, slunečnicové semínko opražené nasucho 1/3 šálku, 3 stroužky česneku, hrubozrnnou sůl 1 člž. Postup: Vložte do mixéru bazalku, nasucho opražená semínka slunečnice, parmazán, česnek a sůl. Během mixování přilévejte olivový olej. Mixér vypněte ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše). Ochutnejte a případně dochuťte. Hotové pesto skladujte v lednici, nejdéle však jeden týden. Případně můžete pesto zamrazit ve formičce na led a později vyndat pouze tolik kostiček, kolik budete potřebovat. Tip:…

Sekaná se škvarkama a salát z kysaného zelí

Potřebujete: mleté vepřové maso 500 g, žitné votruby 1 hrnek, vajíčko, šalotku větší 1 ks, česnek 3 stroužky, škvarky i se sádlem 2 plž, koření uzenou a sladkou papriku, drcený kmín a majoránku po 1člž, sůl a pepř. Na salát kysaného zelí: kysané zelí 500 g, červenou cibuli větší 1 ks, olivový olej 2 plž, drcený kmín, uzenou papriku 1 člž, habaněros kolik snesete. Postup najdete ve videu.

Focaccia

Potřebujete: Hladká mouka 1200 g Vlažná voda 950 ml Sušené droždí 14 g Olivový olej 100 ml do těsta Olivový olej 100 ml na potření Sůl 5 člž Postup: Vlažnou vodu vlijte do veliké mísy, přisypejte droždí, zamíchejte. Jakmile se začnou tvořit bublinky, tak přidejte sůl, 4 plž oleje a mouku. Míchejte. Vznikne lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a 4x s rozestupem 30 minut těsto přeložte rohu do rohu, také 4x. Po dvou hodinách vyklopte těsto do vysoký plech, který předtím vystelete peč. Papírem a prolijete 2 lžícemi oliváče. Těsto rovnoměrně roztáhněte do rohů a nechte pod utěrkou ještě 30 minut…

Quesadilla

Trhané hovězí Potřebujete: Hovězí karabáček 1000g Česnek 1 palici Vývar hovězí 250 ml Olej 2 plž Koření: zázvor 2 plž, sůl a čerstvě mletý pepř Postup: Maso nakrájejte přes vlákno na větší kusy viz. video, a na rozpáleném oleji zatáhněte ze všech stran. Troubu si zahřejte na 100 stupňů Celsia. Zatažené maso osolte, přidejte zázvor a podlijte vývarem. Nechte zredukovat na 2/3 a přendejte do pekáčku s poklicí. Přidejte celou palici česneku rozpůlenou podél, přiklopte a pošlete do trouby. Konfitujte při teplotě 100 stupňů cca 6 hodin. Po vyjmutí z trouby vyndejte česnek a vymačkejte jjej ze slupek k masu. Masu roztrhejte vidličkou….

Řecká musaka

Řecká musaka Potřebujete: Lilky 4 ks Mleté hovězí 500 g Rajčata 3 ks Cibule 1 ks Česnek 5 stroužků Bílé víno 200 ml Hrst petržele Olivový olej 100 ml Citron 1 ks Kozí sýr 100 g Koření: skořice, paprika, pimento, muškátový oříšek, pískavice, hřebíček, petržel, oregano Bešamel: Mléko plnotučné 600 ml Máslo 80 g Mouka hladká 100 g Parmazán 100 g Žloutky 3 ks Postup: Lilky omyjte, osušte, nakrájejte podélně na plátky cca 0,3-0,5 cm a posolte. Nechte vypotit, otřete a totéž zopakujte z druhé strany. Zastříkněte je olejem a opékejte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova. Dejte stranou…

Nahajpované květákové placičky

Nahajpované květákové placičky Na 20 kusů 100 gramových placiček potřebujete: velký květák 1ks vejce 8ks střední cibuli 1ks špaldovou mouku 300 g dětskou krupičku 200 g bylinky: hrst libečku a kudrnky na dochucení: kari 1 plž, koriandr mletý 1 plž, chilli mleté 1 člž, pepř čerstvě mletý 1 člž a sůl 2 plž olej na smažení Postup: květák uvařte doměkka, sceďte vodu a vložte jej do velké mísy. Šťouchadlem na brambory květák rozmačkejte nadrobno, pošlete k němu 8 vajec a mouku + krupičku, dobře promíchejte. Přidejte nasekané bylinky a dochuťte kořením a osolte. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Z každé…

Lehký nepečený dort

Lehký nepečený dort Potřebujete: 600 g zakysané smetany 150 g jogurtu 250 g polotučného tvarohu 300 g dětských piškotů 500 g sezónního ovoce (nejvíc nejlepší jsou borůvky nebo mix borůvky, maliny a ostružiny) 100 g třtinového cukru 1 plž tonka pasty nebo 1 ks tonka fazole 1 vanilkový lusk Postup: Smíchejte smetanu, jogurt, tvaroh, cukr. Dochuťte nastrouhanou tonka fazolí nebo tonka pastou a vydlabanou vanilkou z lusku. Do dortové formy skládejte piškoty, na piškoty lžící pošlete vrstvu smetanové směsi (jednu polovinu), pak přijde na řadu vrstva ovoce (trochu si nechte na závěrečné dozdobení). Poté obložte celý dort piškoty na výšku…

Plněné papriky s top rajskou

Potřebujete: paprika 6ks, hovězí maso mleté 500 g, rýže parboiled 120 g, cibule 3 ks, rajčatové pyré 500 ml, vývar hovězí nebo zeleninový 250 ml, oliváč 3 plž, česnek 1 stroužek, libeček a petrželka 1 hrst, koření: skořice 1 člž, badyán 1 ks, hřebíček 4 ks, bobkový list 3 ks, nové koření 5 ks, třtinový cukr 2 plž, sůl a pepř podle chuti. Postup Masová směs: maso smíchejte s rýží a česnekem utřeným se solí, nasekaným libečkem a polovinou petrželky, nadrobno nasekanou půlkou cibule, připepřete a naplňte omyté a vyčištěné paprikové lusky. Omáčka: na rozpáleném oliváči opečte dozlatova 2 a…

Veky

Na máslové, vláčné a voňavé veky potřebujete: 1000 g hladké… Vyplňte pole níže a získejte přístup ke všem receptům z MasterChef: Uživatelské jméno* E-mail*

Tatarák ze dvou lososů

Uzený a čerstvý losos 1:1, nakládaný zelený pepř a kapary… Vyplňte pole níže a získejte přístup ke všem receptům z MasterChef: Uživatelské jméno* E-mail*

Taštičky s vinnou klobásou a parmazánem

Jednoduché, vkusné a moc dobré taštičky připravíte s listového těsta, vinné klobásy, parmazánu a fenyklu. Potřebujete na 18 kousků: tři balení listového těsta Billa – už rozválený plát – 750 g vinné klobásy, asi 50 g parmazánu, lžíce fenyklových semínek nedrcených na prach, 1 vejce na potření a 2 lžíce sezamu na posypání. Postup: těsto si přeložte podél na polovinu a nožem si naznačte zářezy. Na jeden plát vychází 6 kousků. Těsto zase rozviňte a na každý pás položte kousek klobásy cca 5 cm dlouhý, posypejte parmazánem a špetkou fenyklu, přeložte a vidličkou pečlivě spojte těsto. Postup najdete u mě…

Treska v žitné tempuře a Odlehčený bramborový salát

Treska v žitné tempuře Tajemství tempury tkví ve správné konzistenci……

Chcete-li získat přístup k tomuto příspěvku, musíte zakoupit jeden z kurzů.
Pokud máte kurz zakoupen, přihlaste se zde: log in.

Pavlova

Pavlova 150 g bílků, 175 g cukru krystal, 2 lžíce……

Tento příspěvek je dostupný pouze pro členy.
Přihlaste se zde: log in.

Petřina zrychlená Žemlovka

Potřebujete: tousty z bílého chleba 15 ks vejce 5 ks… Vyplňte pole níže a získejte přístup ke všem receptům z MasterChef: Uživatelské jméno* E-mail*

Kynutý závin s čokoládou

Potřebujete: Postup: připrav si kvásek z droždí, špetky cukru a… Vyplňte pole níže a získejte přístup ke všem receptům z MasterChef: Uživatelské jméno* E-mail*

Stroganoff

Potřebujete: hovězí roštěnec nebo flank steak 400 g cibule 2… Vyplňte pole níže a získejte přístup ke všem receptům z MasterChef: Uživatelské jméno* E-mail*

Chilli con Carne

Potřebujete: hovězí mleté maso 500 g červené fazole 500 g… Vyplňte pole níže a získejte přístup ke všem receptům z MasterChef: Uživatelské jméno* E-mail*


 

Milí, vítejte v mojí kuchyni plné FIT a FRESH receptů. Najdete zde tipy na snídaně, obědy a večeře, a to stačí, protože víckrát za den tělo dospělého člověka nepotřebuje nasytit. Dokonce stačí jen dvě jídla denně – dopolední a večerní, více informací k tomuto tématu dostanete v mých kurzech a knížkách.
Sem do sekce Recepty, budu vkládat highlighty z mojí kuchyně. Funkční jídla zkombinovaná tak, abyste hmotnost redukovali, případně stabilizovali a dlouhodobě udrželi. Recepty pro rovnováhu metabolismu. A také jídla pro radost, určené k občasné konzumaci.
Až vám to vaří a chutná a hubnete!

Bude se vám hodit: vysvětlivky FIT a FRESH zkratek:

Metafit – jídlo s vysokou biologickou hodnotou, sestavné pro zrychlení metabolismu
Stravovací okno – čas na jídlo
Lačnící okno – čas na lačnění – jinak také stravovací pauza
– Kdo Hubne
– Kdo Udržuje
– Kdo Mlsá
Jablocet – jablečný ocet
Přepumáslo – přepuštěné máslo
Oliváč – olivový olej
Koza – kozí produkty
Ovce – ovčí produkty
Reference