Bisque

Potřebujete: Na tři porce skelet lososa 1 balení (Boxxi), 3alotku 2 ks, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), pór ½, řapíkatý celer 2 stonky, 250 g, bílé víno 100 ml, drcená rajčata 100 ml, limetu ½, habaňeros papričku kousek velikosti hrášku, koření – estragon 1 člž, bobkový list 2ks. Sůl, pepř podle libosti, zeleninový vývar 400 ml a voda cca 2,5 l, olivový olej na základ, asi 3 plž.

Jak vložku doporučuji velké krevety, které pouze spaříte vodou a poté vložíte na minutu do horké polévky.

 

Postup: Do hrnce vložte omytý skelet lososa, zalijete studenou vodou, osolíte, přidáte bobkáč a přivedete pomalu k varu. Vařte 60 – 90 minut. Vyndejte skelety a oberte maso.

Mezitím si připravte základ. Do hrnce č.2 vlijte olej, přidejte nasekanou šalotku, za minutu přihoďte česnek na kostičky, zpěňte a zalijte vínem. Když se odpaří alkohol, přidejte drcená rajčata a estragon a zarestujte. Pošlete k tomu kořenovku na kostičky, pór na kolečka a oloupané stonky řapíku na kousky. Společně orestujte tak 3-4 minuty, zalijte vývarem a vodou /stačí voda/, přidejte omytou půlku limety a přiveďte k varu, přiklopte a vařte 20 minut. Servírujte s limetou.