Bazalkové pesto
Potřebujete: bazalku 2 šálky (listy i stonky), parmazán 1/2 šálku, extra panenský oliváč 1/2 šálku, slunečnicové semínko opražené nasucho 1/3 šálku, 3 stroužky česneku, hrubozrnnou sůl 1 člž.
Postup: Vložte do mixéru bazalku, nasucho opražená semínka slunečnice, parmazán, česnek a sůl. Během mixování přilévejte olivový olej. Mixér vypněte ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše). Ochutnejte a případně dochuťte.
Hotové pesto skladujte v lednici, nejdéle však jeden týden. Případně můžete pesto zamrazit ve formičce na led a později vyndat pouze tolik kostiček, kolik budete potřebovat.
Tip: abyste měli pesto krásně zelené, nádobu, v níž budete mixovat spolu s noži vložte do mrazáku. A bazalku vykoupejte ve vodě s ledem a dobře osušte! Doma vyrobené pesto 200 g je o 50 % levnější než koupené.
Domácí široké nudle
Potřebujete: mouka semolinovou 400 g, vejce 2 ks, studenou vodu 2 plž, olivový olej 1 plž trochu hladké mouky na posypání válu.
Postup: Na vále zpracujte hrubou mouku, špetku soli, vejce, olej a vodu na hladké, pružné těsto. Po zpracování nechte těsto, zabalené do freshky, odpočinout.
Potom ho rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a nechte mírně zaschnout. Těsto potom stočte do ruliček a nakrájejte asi na 7 mm široké pruhy.
Domácí široké nudle vložte do vařící osolené vody a uvařte na skus, trvá to 2-3 minuty.