Kachní prso s medem
Kachní prso, lžíci medu, Svatomartinské červené víno, sůl, pepř a čerstvý rozmarýn. Prso důkladně očistím, na kůži nařežu na mřížky, pořádně prosolím, lehce opepřím a pomažu medem. Pokladu rozmarýnem a naložím aspoň na hoďku až dvě do silného červeného vína. Odstraním rozmarýn, položím na studenou pánev kůží dolů a zatáhnu, to samé opakuji i na druhé straně prsíčka. Předehřeji troubu na 190 stupňů a dotáhnu 12 minut. Před servisem nechám 10 minut odpočinout na prkýnku, pokud pouští krev, osuším. Krve je jen trošinku, když je maso dobře zatažené na pánvi.
Konfitované zelí
Červené zelí, sádlo, badyán, hřebíček, kmín, tymián a rozmarýn, sůl a pepř.
Zelí rozkrájím na klínky, košťál vyhodím. Sádlo rozpustím v kastrůlku. Zelí pečlivě ochutím kořením, osolím a lehce opepřím. Proliji sádlem, nesmí plavat, ale musí být obalené v koření a sádle a hezky se lesknout. Peču v troubě pomalu na nízký stupeň doměkka a dozlatova.
Lokše
500 g vařených, oloupaných brambor, 250 g hladké mouky, může i špaldovka, 2 lžíce smetanového jogurtu a špetka soli. Sádlo na opečení a potření po opečení, může být i kachní nebo husí. Vařené brambory nastrouhám do mísy, přisypu mouku, přidám jogurt a trošku soli, důkladně promíchám. Těsto vyválím na pomoučené ploše a vykrájím požadovaný tvar, my měli kolečka. Smažím na rozpáleném sádle, lze i nasucho. Po opečení potřu opět sádlem. Udržuji teplé v troubě na 50 stupňů.