Základní škola vaření Sushi

Potřebujete: japonskou kulatou rýži 500 g, vodu 1000 ml, sůl 1 člž, rýžový ocet 100 ml, wasabi, 8 plátků mořských řas Nori, porci lososa, porci tuňáky, 2 vece, ½ okurky a střední avokádo. Rohož na rolování sushi, nakládaný zázvor a japonskou sójovou omáčku.

Postup: rýži perfektně propláchněte pod tekoucí vodou v cedníku. Vypadá to tak, že z rýže pouští čirá voda, nikoliv bílá či kalná. Vložte do hrnce, přidejte vodu, osolte přiveďte k varu. Poté stáhněte a nechte na mírném ohni dojít. Po uvaření dochuťte rýži octem a dejte vychladit. V mezičase, kdy se vaří rýže, očistěte ryby a nakrájejte na proužky. Stejně tak oloupejte a avokádo a nakrájejte na proužky, okurku omyjte, nakrájejte na stejné kousky jako ryby a avokádo a vydlabejte z nich semínka. Na rozpálenou pánev s kapkou oleje vlijte umíchaná, osolená a opeřená vejce a vytvořte omeletu, kterou budete překládat, jak vidíte ve videu. Po zchladnutí i omeletu nakrájejte na proužky.
Připravte si rohož, na ní položte řasu Nori a postupujte, podle videa. Sushi rolky nakrájejte na kolečka a konzumujte rukami nebo hůlkami tak, že jednotlivé kousky namáčíte do sojovky a mezi sousty neutralizujete chuť nakládaným zázvorem.