Focaccia

Potřebujete:

Hladká mouka 1200 g
Vlažná voda 950 ml
Sušené droždí 14 g
Olivový olej 100 ml do těsta
Olivový olej 100 ml na potření
Sůl 5 člž

Postup:

Vlažnou vodu vlijte do veliké mísy, přisypejte droždí, zamíchejte. Jakmile se začnou tvořit bublinky, tak přidejte sůl, 4 plž oleje a mouku. Míchejte. Vznikne lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a 4x s rozestupem 30 minut těsto přeložte rohu do rohu, také 4x. Po dvou hodinách vyklopte těsto do vysoký plech, který předtím vystelete peč. Papírem a prolijete 2 lžícemi oliváče. Těsto rovnoměrně roztáhněte do rohů a nechte pod utěrkou ještě 30 minut odpočívat. Mezitím rozpalte troubu na horkovzduch na 200. Před tím, než focacciu pošlete do trouby, polijte olejem, propíchejte všemi prsty, měly by se vám tvořit veliké bubliny. Přidejte podle chuti rajčátka, sušená rajčata, olivy, kapary, posypejte mozzarellou nebo parmazánem, kombinaci nechám na vás. Můžete posypat sušenou bazalkou či oregánem. Pečte 20 minut a po vyndání z trouby ještě pokapejte oliváčem.