Řecká musaka

Řecká musaka

Potřebujete:
Lilky 4 ks
Mleté hovězí 500 g
Rajčata 3 ks
Cibule 1 ks
Česnek 5 stroužků
Bílé víno 200 ml
Hrst petržele
Olivový olej 100 ml
Citron 1 ks
Kozí sýr 100 g
Koření: skořice, paprika, pimento, muškátový oříšek, pískavice, hřebíček, petržel, oregano
Bešamel:
Mléko plnotučné 600 ml
Máslo 80 g
Mouka hladká 100 g
Parmazán 100 g
Žloutky 3 ks

Postup:
Lilky omyjte, osušte, nakrájejte podélně na plátky cca 0,3-0,5 cm a posolte. Nechte vypotit, otřete a totéž zopakujte z druhé strany. Zastříkněte je olejem a opékejte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova. Dejte stranou vychladit.
Nakrájejte cibuli nadrobno, česnek utřete se solí, vrhněte na rozpálenou pánev, opečte, bacha ať nespálíte česnek. Zalijte vínem a nechte odpařit alkohol, přidejte maso, osolte a opečte. Rajčata rozpulte a od středu nahrubo nastrouhejte do směsi a pošlete do pánve k masu. Přidejte nasekanou petržel, ochuťte kořením a dosolte a poduste. Rozpalte troubu na 180 stupňů.
V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a vytvořte jíšku. Zalijte mlékem, přidejte muškátový oříšek, citronovou kůru a sýr, přisolte dobře promíchejte. Provařte 10 min.
Do zapékací mísy vrstvěte lilky, masovou směs a bešamel. Na postup mrkněte do videa. Na závěr patří bešamel, který rozdrobte kozí sýr. Vrhněte do trouby a pečte 30 minut na 180 a dopékejte 10 min na 150 stupňů.