Pljeskavice

Česká srdce bijí pro Chorvatsko. Sama jsem na Balkáně strávila spoustu času a podle mého příjmení i něco víc. Moji jižanští přátelé mě naučili pljeskavice přesně tak, jak chutnají v jejich domovině. Dnes jsem pljeskavici pohodlně připravila v kontaktním grilu PHILCO.

Potřebujete: na deset kusů 1 kg kvalitní mleté maso – poměr 60 % hovězí, 30 % telecí a 10 % vepřové mleté, 1 středně velkou cibuli, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř a 100 ml perlivé vody. Trochu oleje do kontaktního grilu. Někdo přidává ještě trochu česnekové vody, ale ta není potřeba.

Postup: všechny tři druhy masa perfektně smíchejte dohromady, přidejte cibuli. POZOR, musí být nakrájená na velejemno, dejte si opravdu záležet. Přisolte a opepřete podle chuti.
Směs dobře promíchejte, slušně lepí díky perlivé vodě. Vytvořte pevné koule a nechte je 30 minut odpočinout. Rozpalte gril a z každé kole vytvořte placku o velikosti dlaně, musí být opravdu tenká, max 30 milimetrů. Pečte rychle a zprudka 1-2 z každé strany. Já pekla na 210 stupňů 3 minuty celkem.
Výbornou přílohou je salát z pečených paprika. Samozřejmě ajvar.
Dobar tek!

 

Pro podobné recepty si pojďte do mých kuchařek.