Perník s jablky a ořechy

Přichází čas příjemných podzimních kombinací – jablko, ořechy, skořice. Pojďte si upéct rychlý voňavý perník.

Potřebujete: polohrubou mouku 500 g (použila jsme špaldovou), cukr třtinový 200g, olej 125 ml, mléko 250 ml, vejce 1ks, prášek do pečiva ½ sáčku, prášek do perníku ½ sáčku, směs koření – drcený hřebíček, badyán, kardamom, skořice – 1 ½ člž (můžete vyměnit za perníkové koření, holandské kakao 1 vrchovatá plž, špetku soli. Dále dvě velká jablka oloupaná a nakrájená na kolečka, lžíci citronové šťávy, rozinky 100 g (spařené horkou vodou nebo naložené do rumu), vlašské ořechy na ozdobení. Formu o průměru 24 cm, máslo na vymazání, mouku na vysypání a peč. papír na dno formy.

Postup: naložte si rozinky do rumu nebo je spařte horkou vodou. Oloupaná jablka nakrájejte na kolečka a pokapejte citronem, aby nezhnědla. Do prosáte mouky přidejte prášky do pečiva, kakao a koření, cukr, vejce, přilijte olej a mléko a pořádně promíchejte. Boky formy vymažte máslem a vysypte moukou a dno pokryjte pečícím papírem. Do těsta přidejte rozinky, zamíchejte a vlijte do formy, poklaďte jablky a ořechy, posypejte navrch cukrem a skořicí a dejte péct na 40 minut.