FIT a FRESH Shepard`s pie

FIT a FRESH způsob stravování je vytvořený a slouží k redukci váhy, pro ty, jenž se nechtějí vzdát skvělého jídla. Pro všechny, kteří odmítají kuřecí prso v páře s brokolicí. Pro nás, kteří se potřebujeme ke štíhlosti projíst. Pro klienty jej vařím i do skleniček. Tak můžete pokrm uchovat i několik týdnů!

Na FIT a FRESH pastýřský koláč – 6 skleniček 330 ml – potřebujete:
Mleté hovězí libové 1000 g, sekaná rajčata nebo vlastní zavařovaná 330 ml, větší mrkev 1 ks, cibuli 1 ks, stroužky česneku 3 ks, oliváč 2 plž, střední dýni Hokaido 1 ks, zeleninový vývar 200 ml, lanýžový olej 1 plž, bylinky dle chuti. Na dochucení masové směsi jsem použila medvědí česnek, čerstvě mletý pepř, uzenou papriku, drcený kmín, mořskou sůl.
Dýňovou směs jsem ochutila sušenou drcenou citronovou kůrou, rozmarýnem, tymiánem a římským kmínem. Sůl a pepř je samozřejmost.

Postup: rozmakejte pánev, rozpalte olej a opečte na něm cibuli, najemno nasekanou, dozlatova. Přidejte nastrouhaný česnek, po minutě maso a koření. Maso oddělujte, abyste se zbavili hrudek. Když je maso zatažené, přidejte mrkev, nakrájenou na julienne, a drcená rajčata. Můžete i mírně podlít vodou. Duste pod pokličkou 7-10 minut.
Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka, dejte je vysušit na papírový ubrousek a uložte si je na příští rok k sadbě.  Dýni rozporcujte na klínky, rozložte na plech, pokapejte olejem, okořeňte a osolte a dejte péct na 170 na 15-20 minut. Poté s dýní šup do kastrolu, mixujte tyčákem a přilívejte vývar. Připravte si vyvařené skleničky. Na dno vložte Dvě menší naběračky masové směsi, na to plnou naběračku dýňového pyré. Zakápněte lanýžovým olejem a dejte na plech s asi 2 cm vody a vložte do trouby zapéct pod gril na 180. Trvá to asi 10 minut. Ještě horké skleničky zavíčkujte. Nezapomeňte víčko a závit nejdřív pečlivě otřít alkoholem. Skleničky otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladit. Teprve pak uložte do lednice nebo spíže. Skladujte při teplotě do 12 stupňů Celsia.

Tip: kdo nepotřebuje hubnout, může do dýňové směsi přidat aromatický sýr, třeba gruyére, vznikne vám něco jako aligot. A taky před zapékáním můžete vrch dýňového pyré posypat sýrem