Po domácku nejhojněji pěstovaná zelenina. Cuketa! Kam s ní? Já bych věděla. Tady máte recept na cuketovej prejt. Původně tam patřil sýr Eidam a salám Junior. Omlouvám se, tyhle suroviny mně nic neříkají, znám lepší.
Potřebujete: cukety 1000 g, vejce 3, panchetu nebo jinou sušenou prorostlou šunku 300 g, špek – kousek, podle toho, jak moc chcete mastit, dětskou krupičku, případně žitnou krupici 500 g, hladká mouka 150 g, cibuli 2 ks, česnek 10 stroužků, olej 2 plž, majoránku 1 plž, drcené zelené jalapenos 1 plž, uzenou papriku 1 plž, kmín 1 plž. Bylinky petržel hrst a libeček půl hrsti. Sůl 4 člž a pepř podle gusta.
Postup: cukety nastrouhejte půl na nahrubo a půl najemno. Vymačkejte z nich přes síto přebytečnou vodu. Přistrouhejte oloupaný česnek, cibuli, pokrájenou najemno. Nakrájejte na kostičky a vypečte si slaninu a špek. Přidejte do mísy k cuketě a také nastrouhaný sýr. Rozpalte si troubu na 170 stupňů Celsia. Ke směsi přisypte mouku a krupičku, okořeňte a dochuťte kořením a bylinkami, nasekanými najemno. Promíchněte, a když se vám směs bude zdát sušší, přidejte olej podle potřeby. Mně stačily dvě lžíce, slanina a špek pustili tuk, to samé i cukety, když je osolíte, dopláčou se. Směs perfektně prohněťte rukama a přendejte do pekáče, který jste vymazali tukem (použila jsem změklé máslo) a vysypali strouhankou. Pečte na 180 stupňů 60 minut. Velmi záleží na výšce prejtu. Pokud je vyšší než 4 cm, pečte déle na nižší výkon. Když je prejt nižší, můžete si dovolit vyšší stupeň než 180 a kratší čas pečení.