Bublanina

Třešně jsou symbolem konce školního roku. Chutnají po prázdninovém dobrodružství. A v nás, co už máme školu dávno za sebou, vyvolávají nostalgické vzpomínky na bezstarostnou jízdu. Nejznámější česká buchta s třešněmi je bublanina. Nevím jak vy, ale já nesnáším suchý piškotový dusítko. Mám ráda vláčná těsta. Třené buchty a koláče. Těsta s příměsí jogurtů nebo podmáslí.
Takovou bublaninu jsem pro vás upekla, tady máte recept.

Potřebujete: třešně 1 kg, vejce 6ks, cukr třtinový 150 g, cukr krupice 100 g, máslo 150 g, mouku hladkou 400 g (já míchám 50:50 špaldovou/klasickou pšeničnou), tekutý jogurt /dala jsem chorvatský tekući jogurt, vyberte si řidší český model) 250 g, citron 1 ks šťáva i kůra, vanilkový cukr 1 sáček, prdopeč 1 sáček, dvě špetky soli. Kousek másla na vymazání plechu a dvě lžíce hrubé mouky na vysypání, plech s vyšším okrajem.

Postup: utřete změklé máslo s cukry vč. vanilkového, přidávejte postupně celá vejce zlehka metlou vyšlehávejte do husté pěny. Zapněte si troubu a vymažte plech máslem a vysypte jej hrubou moukou. Přidejte mouku smíchanou s prdopečem a dvěma špetkami soli. Smíchejte a přilijte tekutý jogurt, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Vlijte těsto na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte těsto omytými a osušenými třešněmi, nevypeckovávám. Pečte 20 minut na 170 stupňů Celsia.

 

Další recepty naleznete v mojí Paličkou praštěné kuchařce.