Fresh citronovo-tvarohová bábovka

Moje rodina miluje sladké. Naučila jsme je milovat méně sladké a víc chuťově nabušené pečené i nepečené dobroty. Jednou z nich je tvarohová bábovka s kandovaným citrónem, mátou, rozinkami naloženými ve whisky a tonka fazolí je top v topu. Vyzkoušejte.

Potřebujete: tučný tvaroh 250 g, dětská krupička 100 g, hrubá mouka 100 g + na vysypání formy, cukr třtinový 200 g, povolené máslo 180 g, Vejce 4 ks sůl ½ lžičky, prdopeč celý sáček, rozinky namočené do dobré whisky na 24 hodin 80 g, tonka fazole 1 ks, velký bio citron 1 ks, vanilkový lusk 1 ks nebo extrakt, nasekaná máta 1 hrst.
Tip: můžete přidat i kandovanou citronovou kůru. Připravíte jí tak, že oloupete citron, pouze žlutou slupku. Tu nakrájíte na kostičky. Svaříte 100 g cukru krupice a 60 ml vody. Do cukrového rozvaru nasypete kostičky kůry, pomalu provaříte 5 min. Scedíte a studené přidáte do finálního těsta.

Postup: z cukru, másla a žloutků vyšlehejte hedvábný krém. Bílky dejte stranou do nádoby, v níž později vyšleháte sníh. V míse smíchejte mouku, krupičku a prdopeč. Tvaroh rozšlehejte s nastrouhanou tonka fazolí, citronovou šťávou i kůrou (pokud ji nebudete kandovat) a vanilkou. Přidejte rozinky, které jste marinovali ve whisky. Mátu nasekejte na proužky a šup s ní k tvarohové hmotě. Předehřejte troubu na 150 stupňů a vymažte a vysypte si formu na bábovku.
Tvarohovou hmotu smíchejte s máslovým krémem, přidejte sypkou hmotu, dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte lesklý, pevný sníh a vmíchejte jej do těsta. Vymažte bábovkovou formu máslem a vysypejte hrubou moukou. Vlijte těsto, upravte a vložte do předehřáté trouby. Pečte maximálně na 150 stupňů 60 minut.
Bábovku vyklopte až po vychladnutí z formy a lehce poprašte moučkovým cukrem.

 

Další recepty naleznete v mojí Paličkou praštěné kuchařce.