FLAN

Nejslavnější mexický dezert bez těsta. Dort, který jsem upekla pro sebe k narozeninám. Fígl je ve dvou druzích kondenzovaného mléka a přesném poměru. Je mírně pikantní. Lehká příchuť pomeranče a slaná chuť v pozadí vytlačila z prvního místa mého žebříčků sladkostí cheescake. Zkuste.

Potřebujete: Na karamel: 120 g cukru krupice. Na krém: velkou chilli papričku, kondenzované mléko 270 g (200 g neslazeného a 70 g slazeného), 40 % smetanu 100 ml, plnotučné mléko 400 ml, vejce 3 ks, vanilkovou pastu 1 člž, sušenou kůru z pomeranče v prášku + strouhanou kůru ze středně velkého pomeranče, pořádnou špetku mořské soli.

Postup: rozehřejte si troubu na 150 stupňů Celsia, vložte do ní formu 20×20. Použila jsem kulatou silikonovou průměr 28 cm.
Zahřejte pánev a vsypte do ní cukr. Nechte cukr zhnědnout na karamel, nemíchejte! S pánvi pouze kružte, doku se cukr neroztaví docela. Trvá to asi 8 minut.
Vyndejte formu z trouby, vlijte do ní rovnoměrně karamel a nechte ztuhnout při pokojové teplotě.
Krém. Nasekejte chilli nadrobno, vsypte do misky, vlijte všechny zbylé přísady a mixujte vysokou rychlostí, dokud se přísady dobře nespojí v kompaktní hmotu. Pokud je karamel tuhý, přeceďte na něj krém. Použijte jemné sítko.

Další fígl je v pečení. Do větší nádoby, než je ta s krémem, vlijte vroucí vodu, postavte do ní misku s Flanem a opatrně vložte do trouby. Pečte 40-50 minut, dokud povrch nezezlátne. Flan se ale musí stále třást. Dokonale ztuhne až v lednici, kam jej zchladlý vložte aspoň na 3 hodiny.
Před servisem si připravte dostatečně velký tác nebo talíř se zdvihnutým okrajem. Přiklopte s ním formu a rychle obraťte. Stejným způsobem, jako se otáčí slavný francouzský dezert Tarte Tatin. Teď si připravíme koncem léta, až budou zralá domácí jablíčka.

 

Další recepty naleznete v mojí Paličkou praštěné kuchařce.