Fancy Zemlbába

Potřebuješ: tousty z bílého chleba 15 ks, vejce 5 ks, tvaroh 250 g, creme fraiche 200 g, smetana 31 % 300 ml, 4 velká jablka a 4 stejně velké hrušky, rozinky 100 g, 100 ml rumu, třtinový cukr 2 plž, cukr moučka 2 plž, javorový sirup 1 plž, golden sirup 1 plž, lískové ořechy nadrcené 50 g, máslo 1 plž, vinný ocet 1 člž, skořice 1 plž, mletý badyán ½ člž, tonka fazole, vanilka 2 lusky nebo vanilkový krém tubě 2 člž, limeta 1 ks, špetka soli, máslo na vymazání formy.

Nejprve naložit rozinky do rumu alespoň na 20 minut, oloupej a nastrouhej jablka a hrušky nahrubo a smíchej s vanilkou z jednoho lusku, skořicí, badyánem, kůrou i šťávou z limety a lžící cukru. Přidej ořechy a dochuť golden a javorovým sirupem. Odděl bílky z vajíček a dej stranou na sníh, žloutky smíchejte s polovinou smetany a ochuťte vanilkou z jednoho lusku, špetkou soli a lžící cukru. Tvaroh, druhou polovinu smetany a creme fraiche smíchej a dochuť cukrem, vanilkou a půlkou nastrouhané tonka fazole a šťávou z limety, přidej rozinky, ze kterých předtím vymačkáš rum. Vytři zapékací formu máslem, případně použij pečpap.
Postupně ve směsi žloutků, smíchaných se smetanou namáčej jednotlivé plátky toustového chleba /spodní vrstvu jen zlehka, ať se nerozmočí/ a pokládej vedle sebe, poté jablečnou směs s ořechy a navrch tvarohovou směs s rozinkami. Končíte tousty, které posypete cukrem, poprášíte skořicí a pokladete lupínky másla. Dejte zapéct do rozpálené trouby na180 stupňů na 20-30 minut.

Mering
250g krupicového cukru
200g bílků

Bílky s cukrem zahřej ve vodní lázni na 71°C, míchej. Poté vyšlehej postupně na vysoké otáčky, až je sníh tuhý a lesklý, nesmí být však přešlehaný, tj. špičky se stále ohýbají. Přikápni limetovou šťávu podle chuti.
Pomocí cukrářského sáčku nebo lžící směs rozetři navrch jednotlivých porcí žemlovky a opal /zkaramelizuj/ flambovací pistolí. Pokud nemáš pistoli, 10 minut před dopečením žemlovku potři meringem a vrať do trouby, kterou ohul na 190 stupňů.

 

Další recepty naleznete v mojí Paličkou praštěné kuchařce.