Potřebujete na těsto: cuketa 500 g, polohrubá mouka 300 g, cukr třtinový 200 g, javorový sirup 2 plž, ořechy mleté 100 g, vejce 3 ks, prášek do pečiva 2 balení, olej 200 ml, skořice 1 člž, badyán ½ člž, velká špetka soli.
Na polevu: máslo 160 g, cukr moučka 160 g, mléko 3 plž, škrob Solamyl 4 plž, kakao 3 plž.
Postup: cuketu nastrouhejte najemno do mísy, prosejte k ní mouku, přidejte prášky do pečiva a cukr, promíchejte. Vyklepněte do mísy i vejce a přilijte olej. Promíchejte a dochuťte kořením, javorovým sirupem a solí. Vyložte vyšší plech pečícím papírem, vlijte směs a rovnoměrně rozetřete. Buchta je nižší, proto pečte 20-25 min na 170 stupňů Celsia a dejte vychladit. Mezitím si připravte polevu. Rozpusťte máslo v kastrůlku s cukrem. V hrnečku rozmíchejte škrob ve studené vodě, tak aby nehrudkovatěl. Vlijte k máslové směsi, přidejte kakao a za velmi mírné teploty metličkou míchejte 2 minuty. Ihned rozetřete na vychlazenou buchtu.