Pizza

Potřebujete: na 4 velké pizzy – hladká špaldová mouka 1000 g, vlažná voda 500 ml, olivový olej 100 ml, droždí 21 g, cukr 5 g a sůl 5 g. Hlubší plech o výšce 5 cm a hladkou mouku na vysypání. Fresh fólie na obalení plechu, pečící papíry (do trouby na pech) podle počtu pizz.
Na pizzu vždy patří rajčatové sugo s bazalkou a mozzarella, ostatní ingredience nechám na vás. My milujeme na pizzu panchetu/slaninu, parmazán, olivy, sušená rajčata. Občas přidáme i další druhy sýrů – ovčí nebo hermelín, slaninu vyměníme za šunku nebo chorizo a hříšně sugo zaměníme smetanou. Ze zeleniny určitě doporučuji žampiony, beraní rohy, rajčata, chilli papričky/jalapeňos.

Postup: do větší misky 28 cm vlijeme 200 ml teplé vody, přidáte nadrobené droždí, 200 g mouky a lžičku cukru, promícháte. Vznikne řídké těsto, které přikryjete pečlivě utěrkou a dáte kvásek vzejít do tepla. Zhruba za 15 minut je kvásek hotový. Nyní přidejte olej, sůl a 300 ml vody, promíchněte a přidejte zbylých 800 g mouky. V misce vypracujte hladké pružné těsto. Opět přikryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout. Po hodině těsto vyklopte na pomoučený vál, znovu propracujte a rozdělte Na 4 velké (400 g/kus) koule. Případně si můžete udělat 8 menších pizz, á 200 g. Každou kouli t těsta pečlivě propracujte, stáčejte těsto směrem dovnitř a pečlivě zespoda uzavřete. Vysypte si plech moukou, skládejte koule vedle sebe, uzavřenou částí směrem dolů. Poprašte koule těsta moukou shora, celý plech obalte fresh fólií a vložte do lednice, ideálně do druhého dne, nejméně však na 2 hodiny.
Z jednotlivých koulí si vytvarujte kruhové pizzy. Na pomoučeném vále si kouli zmáčkněte uprostřed, necháte si vyšší okraje a těsto roztahujete prsty směrem ven do všech stran. Otočíte a postup opakujete, dokud vám nevznikne požadovaná velikost kruhu a výška pizzy. Kraje nechte vždy vyšší.
Pokud nemáte pec, tak si rozpalte trouby na maximum, vložte do trouby rozehřát plech. Pizzu si přetáhněte na peč. Papír. Když je trouby rozehřátá na max, rychle vytáhněte plech, pizzu na peč. Papíru na plech přesuňte a rychle vsuňte plech s pizzou do trouby. Pečte 8 – 10 minut, podle velikosti jakou jste si zvolili.

Tip: pokud nemáte pec a milujete pizzu stejně jako my, pořiďte si pizza kámen.

 

Další recepty naleznete v mojí Paličkou praštěné kuchařce.