MasterChef Butterchicken

Potřejete:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 stehenní řízek
  • 2 stroužky česneku a stejně tak zázvoru
  • 4 střední rajčata
  • ½ beraního rohu
  • 2 červené cibule
  • šťáva z půlky citronu
  • 125 g másla
  • 100 ml smetany
  • hrst kešu ořechů
  • lžíci oleje
  • koření – lžičku kurkumy, chilli prášku, mletého koriandru + lžíci kari lístků. Bylinky – hrst koriandr, lžíci máty a lžičku pískavice.

Postup:

kuře nakrájíme na stejně velké kostičky cca 1 cm3, zázvor a česnek nastrouháme a smícháme s olejem a kořením a do směsi naložíme maso, ideálně na 2 hodiny do lednice, já měla 20 minut 😁. Mezitím si nakrájíme cibuli, rajčata a beraní roh nadrobno. Na pánvi rozpustíme silný plátek másla, a když začíná chytat oříškovou barvu, přidáme maso a opékáme ze všech stran 4-5 minut. Misku, kde jsme měli naložené maso vypláchme asi 150 ml vody a necháme si ji na podlití zeleniny. Maso vyjmeme a dáme stranou. Do stejné pánve vložíme stejný kus másla a necháme na něm zesklovatět cibuli, přihodíme rajčata a beraní roh a kari lístky a kešu, promícháme a podlijeme vodou z misky, kde se nakládalo maso, přiklopíme a dusíme 7-10 minut. Směs poté přelijeme do blenderu a mixujeme tak dlouho, dokud nemá hedvábnou texturu. Na pánvi, kde jsme opékali maso a zeleninu rozpustíme další silný plát másla a když začíná hnědnout, vlijeme omáčku z blenderu, lijeme ji ke straně, na které není máslo, potřebujeme, aby tuk omáčku obejmul. Pomalu máslo spojíme s omáčku a promícháme a na vyšším stupni odpalujeme, trvá to asi 2-3 minuty. K omáčce přidáme maso a nasekané bylinky a od krajů pánve opatrně vlíváme kolem dokola smetanu. Butterchicken necháme ještě pár minut probublat. Podáváme s chapátí nebo květákovou rýží.

Recept na moji verzi chapátí tady najdete  někdy příště.